17.6.2014

Vaniljavaahtokarkit


Tajusin joku viikko sitten että vaahtokarkkeja voi tehdä itsekkin ja olin heti silleen TÄÄ MUUTTAA IHAN KAIKEN!! Karkkien sisältämät lisä- ja säilöntäainemäärät ovat päätähuimaavat eikä ikinä voi tietää tuleeko se vaniljan maku oikeasta vaniljasta vai pelkästään aromista. Itse tehdessä tietää tasantarkkaan mitä pistää suuhunsa vaahtokarkin mukana.

Plus nämä ovat noin 10382905 kertaa parempia kuin kaupan vaahtokarkit. Oikeasti. 


Tähän reseptiin tarvii ehdottomasti sokerilämpömittarin. Oikeastaan mikä tahansa lämpömittari joka on tarkoitettu leivontaan ja ruuanlaittoon käy, mutta mä käytän sokerilämpömittaria. Se ei maksanut paljon ja siinä on kätevä klipsi jolla sen voi kiinnittää kattilan kylkeen. Sä et näe silmilläs milloin karkkiseos on juuri sopivan kuumaa, joten älä luulekkaan että selviät ilman lämpömittaria.

Mä myös suosittelen että tä tehtäis yleiskoneella. Kävin hakemassa mun vanhemmilta lainaan niiden Kenwoodin koska arvelin, ettei mun käsivatkaimessa riittäis tehot (tai mussa voimat) kymmenen minuutin agressiiviseen vatkaamiseen. Veikkaan että vaahtokarkit kyllä onnistuvat käsivatkaimen avulla, mutta taikinaa pitää todennäköisesti vatkata kauemmin.

 

Kulhot laitetaan sitten samalla sekunnilla likoon kun vaahtokarkkitaikina on kaadettu vuokaan. Muuten toi tahma ei oikeesti lähde pois ikinä. Sain jynssätä tuota kulhoa ihan saatanan kauan koska olin vahingossa unohtanut jättää sen likoamaan.

Kuuman sokerilitkun kanssa kannattaa olla erityisen varovainen, sillä 115-asteinen sokeri ei tunnu iholla todennäköisesti kamalan mukavalta.

Muuten ohje on todella helppo ja yksinkertainen kunhan vain lukee ohjeen huolella, keskittyy ja pitää huolen sokerin lämpötilasta!


Vaniljavaahtokarkit:

6 liivatelehteä
2,25 dl sokeria
0,6 dl glukoosisiirappia 
0,6 dl vettä
0,6 dl glukoosisiirappia
1 tl vaniljauutetta (EI AROMIA! ! !)
Ripaus suolaa
Reilusti tomusokeria
  1. Aloita vuoraamalla noin 20x20cm vuoka leivinpaperilla. Jos haluat lättänämpiä vaahtokarkkeja niin antaa palaa ja tee isommalle, jos paksumpia niin pienemmälle. Voitele leivinpaperi ja siivilöi päälle paljon tomusokeria.
  2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen mikronkestävään kulhoon. Anna liota kymmenen minuutin ajan ja keitä sillä välin sokeriseos.
  3. Laita kattilan reunaan kiinni lämpömittarisi ja mittaa kattilaan sokeri, vesi ja 0,6 dl glukoosisiirappia. Laita levy kuumenemaan ja vilkaise lämpömittariin aina silloin tällöin. Seos on valmista kun se on 112-115-asteista. Älä missään nimessä päästä sitä kuumenemaan enempää tai kaikki menee päin helvettiä.
  4. Sillä välin kun liivatteet likoavat ja sokeriliuos lämpenee mittaa toiset 0,6 dl glukoosisiirappia todella suureen vatkauskulhoon. Tässä vaiheessa liivatelehtien tulisi olla jo melko pehmeitä - purista niistä ylimääräinen vesi pois, kaada vesi pois myös liivatekulhosta ja laita liivatteet mikroon noin puoleksi minuutiksi tai kunnes ne ovat sulaneet mössöksi.
  5. Laita vatkaimesi päälle pienelle teholle ja kaada liivate hitaasti glukoosisiirapin mukaan ja sekoita hetki.
  6. Kun sokeriseos on 112-asteista nosta se liedeltä, nosta sekoittimesi tehoa puoleenväliin ja kaada sokeriseos vatkaimeen.
  7. Kun olet saanut kaadettua kaiken sokeriseoksen laita yleiskoneesi lähes täysille ja anna sen tehdä touhujaan reilun 5 min ajan. Käsivatkaimella säheltävät joutuvat varmasti sekoittamaan omaansa ainakin tuplasti kauemmin. Tässä vaiheessa vaahtokarkkitaikina muuttuu valkoiseksi ja ilmavaksi.
  8. Kun taikina on valkoista ja ilmavaa lisää vaniljauute ja ripaus suolaa. Laita yleiskoneesi vatkaamaan täysillä vielä 1 min ajan. Taikinan pitäisi nyt näyttää samalta kuin tän postauksen kuvassa.
  9. Kaada vaahtokarkkitaikina vuokaan ja ripottele päälle tomusokeria.
  10. Anna seistä vuuassa ainakin yön yli ennen leikkaamista. Leikkaaminen onnistuu hyvin pizzaleikkurilla tai todella terävällä veitsellä. Leikkaa siis vaahtokarkeista haluamasi kokoisia paloja ja pyörittele sen jälkeen tomusokerissa.

Vaahtokarkit ovat mahtavia kaakaon seassa, s'morejen välissä tai ihan vain sellaisinaan. Kannattaa astua ulos mukavuusalueeltaan ja kokeilla välillä jotain erilaista - lopputulos voi olla parempi kuin uskoisikaan.

2 kommenttia:

  1. Täälä on aivan ihania kaikkia erikoisia reseptejä, tekis mieli kokeilla, mutta toistaiseksi oon tyytnyt kuolaamaan kuvia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha kiitti, mä tykkään just kokeilla paljon kaikkee erilaista, makaronilaatikot ja muut perussafkat on aivan liian tylsiä mun makuun! Mutta jos päädyt kokeilemaan jotain niin kerro ihmeessä miten onnistu :D

      Poista

Jätä palautetta tai kokkaustoiveita! ♥