1.6.2014

S'mores brownie pie


S'moret ovat mulle varsin uusi, tosin kauan kaivattu tuttavuus. Törmäsin s'moreihin ensi kertaa joskus muutama vuosi sitten netissä - kuinka täydelliseltä kuulostaa hieman sulanut suklaa ja tahmainen, paahdettu vaahtokarkki rouskuvan graham crackerin välissä? Mulle ruuan rakenne on todella tärkeä, ja s'moret vaikuttivat rakenteensa puolesta täydellistä. Koitin pitkään etsiä näitä graham crackereina tunnettuja keksejä, mutten ikinä tuntunut löytävän niitä.


Pari viikkoa sitten Prismassa silmiini osui epäillyttävästi graham crackereilta näyttävä täysjyvävoileipäkeksipaketti, ja surkeasta ruotsistani huolimatta (teksti taisi olla tosin norjaksi...) ymmärsin paketista, että kyseessä on nyt juuri oikean muotoiset ja kaltaiset graham crackerit! Eli muutkin graham crackereita metsästäneet, täydellinen vastine niille on Biscan Møn Fuldkornskiks

Poikaystäväni vietti nyt lauantaina valmistujaisiaan ja raukka joutui koko edellisen viikon olla mun "niin millasen kakun halusitkaan!?!?"-ristikuulustelun uhrina. Lopulta yhdessä erilaisia reseptejä tutkiessa törmäsimme Averie Cooksin s'mores brownie pie-ohjeeseen ja tulimme siihen lopputulokseen, että browniepohjainen s'mores-piirakka olisi herran makunystyröitä miellyttävä ja helppo valmistaa. 



Browniepohjainen s'mores-piirakka (alkuperäinen ohje):

Browniepohja:
115 g voita
60 g tummaa suklaata (kannattaa käyttää vähintään 50%)
3/5 dl tummaa kaakaojauhetta
2 huoneenlämpöistä kananmunaa
2 ja 1/3 dl sokeria
1 tl vanilijauutetta/aromia/sokeria
1 ja 1/5 dl vehnäjauhoja

Pinnalle:
1 ja 3/4 dl rouhittua maitosuklaata (en itse mitannut mutta mulla meni noin puoli levyä)
200 g vaahtokarkkeja
3 kädessä murennettua graham crackeria
  1. Laita uuni lämpeämään 175 celciusasteeseen. Voitele halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuoka (ei ole niin nuukaa mutta muista huomioida se paistoajan suhteen jos käytät eri kokoista). 
  2. Laita pieneen kulhoon voi, kaakaojauhe ja tumma suklaa paloina. Lämmitä mikrossa kunnes sulaa, sekoittaen välillä. Kun kaikki aineet ovat sulaneet, sekoita tasaiseksi litkuksi.
  3. Vatkaa suuressa kulhossa munat ja sokeri. Kun muna-sokerivaahtoon pystyy pyöräyttämään kasin, vatkaa vanilija sekaan.
  4. Lisää voi-suklaaseos muna-sokerivaahtoon ja sekoita nuolijalla.
  5. Lisää jauhot seokseen ja sekoita kunnes jauhot ovat juuri ja juuri sekaisin. Älä missään nimessä sekoita liikaa tai browniesta tulee kuivaa.
  6. Valuta taikina vuokaan, voit tosin jättää itsellesi hieman kaavittavaksi. Brownietaikina on ehkä parasta ikinä. 
  7. Paista browniepohjaa uunissa keskitasolla noin 26 minuuttia tai kunnes brownien keskelle tökättävään tikkuun ei tartu enää taikinaa. Pari kosteaa palaa ei haittaa. Uunit on tosi erilaisia ja se kannattaa huomioida, mä jouduin paistamaan tätä ainakin puoli tuntia.
  8. Laita uunissa grillivastus/ylälämpö päälle ja ota brownie pois uunista. Rouhi maitosuklaa paloiksi ja ripottele tasaisesti brownien päälle. Lisää myös vaahtokarkit tasaiseksi kerrokseksi suklaan päälle.
  9. Tässä vaiheessa kannattaa olla erityisen varovainen, sillä vaahtokarkit palavat ihan helvetin helposti kuten kaikki niitä paistaneet tietävät. Laita vuoka takaisin uuniin, ehdottomasti keskitasolle ja älä laita luukkua kiinni. Vahdi vaahtokarkkien pintaa koko ajan - kun ne ovat kauniin ruskeita, vedä vuoka uunista. Ripottele päälle murennetut graham crackerit.
  10. Odota ettei piirakka ole enää polttavan kuumaa ja leikkaa itsellesi pala tätä valuvaa herkkua.

Sekä mä että poikaystävä pidettiin tästä tosi paljon. Browniepohja oli ihanan kostea, pehmeä ja suklainen ja vaahtokarkit päällä ihanan tahmaisia. Graham crakerit rouskuivat kivasti suussa ja suklaa oli hyvää kuten suklaa yleensäkin on. Todella makeaa tä tosin oli, kuten jenkkiohjeiden lopputulokset yleensäkin, eli kerralla ei pysty syödä paljoa. Meillä jäi vaahtokarkkeja, suklaata ja graham crackereita yli joten tehtiin ihan perinteisiä s'morejakin jotka olivat ihan äärimmäisen hyviä. Jos jenkit jotain osaa niin se on kyllä herkkujen kehittely.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä palautetta tai kokkaustoiveita! ♥